You Can Mouselook in BLOOD 1

Discuss and hash out the Blood universe here.

Moderator: General Discussion Moderators

Post Reply
User avatar
BEAST
Zealot
Posts: 166
Joined: Tue Jun 16, 2009 05:59 am

You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by BEAST » Mon Mar 25, 2013 08:09 am

Discovered this awhile ago: in my GOG version ONE UNIT WHOLE BLOOD, I was able to mouselook like I would in a modern FPS. I rearranged my keys, and I can mostly play it modern-like. The only problem is that the mouselook is inverted from what I'm comfortable with, but I can't change it. Did other Bloodites know about this?
User avatar
Tchernobog
Tchernobog's Love Child
Posts: 1313
Joined: Tue May 27, 2008 07:30 am
Location: Rural Alberta, Canada
Contact:

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by Tchernobog » Mon Mar 25, 2013 05:23 pm

I was aware that there was some mouse-look capability, but never bothered to use it.
User avatar
Slink

Not to be a dick, but...

Posts: 1904
Joined: Mon Aug 16, 2004 04:42 am
Location: Niagara County, NY

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by Slink » Wed Mar 27, 2013 07:47 pm

I have always only used mouselook. Only way to fly. Moving with the mouse is so Doom and Wolfenstein... :P
User avatar
da_weezle
Acolyte
Posts: 498
Joined: Fri Aug 27, 2004 11:36 pm
Location: Iceland

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by da_weezle » Thu Mar 28, 2013 08:00 pm

It is possible, but you can tell that the mouselook is not on par with the one in Quake, for instance. The X-Y ratio is a bit screwy, which may be partially a problem with the BUILD engine. Afaik there is no way of manipulating the X/Y mouse speed or acceleration. Having that would kind of rock, I imagine.

But yes, it is possible to play WASD. In the old days I much preferred playing keyboard-only and it wasn't until Quake II that I started the combo. Ahhh... the good ol' days.......
User avatar
Tchernobog
Tchernobog's Love Child
Posts: 1313
Joined: Tue May 27, 2008 07:30 am
Location: Rural Alberta, Canada
Contact:

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by Tchernobog » Sat Mar 30, 2013 01:09 am

da_weezle wrote:In the old days I much preferred playing keyboard-only and it wasn't until Quake II that I started the combo. Ahhh... the good ol' days.......
Yeah, there definitely was a bit of a learning curve involved. Sad that them "kids" are never going to experience it the same. :P
User avatar
Edmond Dantes
Axe Zombie
Posts: 36
Joined: Sun Jan 19, 2014 10:17 am

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by Edmond Dantes » Sun Jan 19, 2014 10:22 am

Actually yeah you can adjust the mouse sensitivity in Blood 1. At least you can in the shareware DOS version.

It's in the setup program. Advanced mouse settings, "adjust X-Axis sensitivity" (there's also one for Y-Axis). I set them both to 4.00

There's also an in-game sensitivity setting but I find the one in Setup got better results.

Personally, I go all-keyboard in Doom-era games but in Quake and beyond I prefer the combo. Build engine games like Blood and Duke 3D occupy a weird place for me and I'm still not sure which setup I'm more comfortable with.
User avatar
da_weezle
Acolyte
Posts: 498
Joined: Fri Aug 27, 2004 11:36 pm
Location: Iceland

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by da_weezle » Sun Jan 19, 2014 08:08 pm

WHY did I not know about this X/Y scaling? I guess I've only ever used the setup for Sound Blaster settings and the network configuration.
User avatar
Edmond Dantes
Axe Zombie
Posts: 36
Joined: Sun Jan 19, 2014 10:17 am

Re: You Can Mouselook in BLOOD 1

Post by Edmond Dantes » Mon Jan 20, 2014 02:38 am

Yeah, I never knew about it either until I was playing Duke 3D and decided I needed Mouselook (just a few days ago).

Necessity is the mother of discovery, I guess.
Post Reply